Historien om Lutfi Kolgjini

by Erik on August 12, 2013

Svenskt trav har haft många olika tränare och kuskar, men en av de mest färgstarka är nog Lutfi Kolgjini. Han är känd för sin personliga utstrålning och skarpa åsikter, förutom att han är enastående duktig med hästar.

Lutfi Kolgjini, eller Ludde som han ofta kallas, är en svensk travtränare i femtioårsåldern som ursprungligen kommer från Kosovo. Han har haft stora framgångar i sin karriär, med många vinster. Vidare är han känd för sin goda hand med hästavel och uppfödning av travhästar.

Företaget Lutfi Kolgjini AB sysslar mest med träning och tävling av travhästar. Stallets hästar som tävlar springer varje år in 25 miljoner kronor till sina ägare, en rejäl summa. Hela företaget omsätter 70 miljoner kronor om året och har ett femtiotal anställda. Med andra ord är det ett av landets största hästsportsföretag. Verksamheten är inte begränsad till Sverige utan man är aktiv i hela Europa.

Lutfi Kolgjini anser även att avel är viktig, och har varje år flera bra hästar uppe till försäljning. Cirka 50 föl föds varje år, så omsättningen är stor. Man har flera gårdar i Skåne, där även huvudgården ligger. På sista tiden har man dock börjat lägga mer och mer av sin verksamhet till Frankrike. Eftersom man arbetar i flera olika länder kan det vara lättare att ha gårdar i andra delar av Europa. Ett av hans kända föl är Raja Mirchi som har vunnit flera segrar. Lutfi Kolgjini var med hela vägen från förlösning, träning och körning. Brodern, Lavec Kronos, har också haft fantastiska framgångar.

De allra flesta som har hört om Lutfi Kolgjini vet att han har ett rejält humör. Bland annat har han en dom för misshandel bakom sig, även om han överklagade och det inte ledde till några större konsekvenser. Han har ofta uttalat sig i mycket klara ordalag om vad han tycker om, bland annat, dopning och galoppbanor. Men det sägs även att han är en schysst och rak kille. Hans stil som kusk är att ligga på offensiven, han vill komma först. Detta leder ofta till att hans häst istället hamnar i galopp. Man brukar därför skämta och säga att Lutfi Kolgjini antingen vinner eller galopperar.

Det kan verka som en saga, historien om Lutfi Kolgjini. Han diskade på en restaurant för att ha råd att köpa sin första häst. Nu bygger han lyxstall med 25 kvadratmeter stora boxar för sina stjärnhästar. Med hårt arbete, skicklighet och kanske en nypa tur, har Lutfi Kolgjini kommit långt.

Previous post:

Next post: