Viktigt att studenterna sitter ordentligt

by Erik on September 4, 2019

Om du ska kunna lära dig något så gäller det att sitta väl. Kanske inte som i forna dagar när det skulle vara knäpptyst i klassrummet och eleverna sitta som tända ljus. Nu för tiden så är det mer en fråga om att anpassa skolans möblemang till människokroppen. Det kallas för ergonomi och har visat sig göra stor skillnad för de som måste sitta mycket under dagens lopp.

Det är inte bara studenter som behöver bra sittplatser. Alla som jobbar med ett stillasittande arbete, vare sig det är kontor eller någon form av löpande band, måste kunna sitta utan att bli slitna. Efter en lång dag är det helt naturligt att vara lite trött. Men inte till den grad att du inte klarar av att ha ett liv efter jobbet eller där förslitningsskador är normen. 

Ett väl inrett rum

Alla vet hur viktigt det är med en inbjudande miljö. Vare sig det är fråga om jobb eller fritid så behöver folk av alla åldrar en trevlig omgivning. Till och med på dagis så satsar man på att barnen ska kunna slappna av och ha plats för sina lekar. Precis samma princip gäller för andra ställen. Alla fungerar bättre när de har en bra arbetsplats. Den behöver inte vara allt för påkostade, men designad med eftertanke. Ergoff har ett brett utbud av bra möbler. 

Poängen med att driva en verksamhet är att tjäna pengar. För att kunna göra det måste du investera i både bra personal och andra resurser. Men det är inte bara en fråga om att anställa folk eller köpa dyra maskiner. De måste sedan användas till företagets bästa. När det kommer till maskiner så är det viktigt med regelbundet underhåll och att alla använder dem på rätt sätt. Men med personalen är det något annorlunda. Här gäller det att satsa lite extra på att de ska trivas. Klicka här för att se kontorsstolarna som är unika. 

För om du trivs på arbetet såg jobbar du bättre, det är en ganska enkel ekvation. När det är problem på jobbet så ökar sjukskrivningarna. Folk hittar på alla slags ursäkter för att stanna hemma eller börjar rent av leta efter ett annat jobb. Men om du skapar en atmosfär där folk känner sig uppskattade och där de har den rätta utrustningen så är chanserna stora för att det motsatta sker. Produktiviteten ökar samtidigt som medarbetarna mår bättre på alla sätt och vis. 

Ergonomiska hjälpmedel på flera plan

Det vanligaste är att ett företag köper in ergonomiska stolar och skrivbord. De ska kunna justeras och anpassas till individuella behov. Många har funnit att det är riktigt bra att stå och jobba. Så höj-och sänkbara bord kan vara en fördel. Men sedan finns det flera andra hjälpmedel som gör att de anställda mår bättre, och att de inte blir för slitna. Enligt PC för Alla kan du spela mycket bättre med en speciellt utformad mus. 

Ergonomiska möss är en sak, det finns också speciellt anpassade tangentbord till datorn. En liten fotpall för de som har korta ben, eller helt enkelt vill vila lite då och då. Listan över möbler och hjälpmedel som bidrar till en bättre arbetsposition är ganska lång. För det har blivit modernt att lägga mer vikt vid hälsa, och det inkluderar de anställda. 

Bland annat kan denna trend ses på olika förmåner som erbjuds alla medarbetare. Det kan vara ett subventionerat gymkort eller regelbundna hälsokontroller. Andra ser till att det alltid finns färsk frukt och mindre söta alternativ för fikarasterna. Men även möblemanget kan vara en del av denna hälsosamma trend. Att värna om sina medarbetare och se till att de mår bra på alla sätt och vis.

Långt innan du börjar jobba

Men även barn är människor, något som ibland glöms bort. De kan också bli slitna och få fysiska problem av att inte sitta ordentligt. Redan på ett tidigt stadium är det viktigt att de får lära sig hur man använder sin kropp utan att skada den. Att det bland annat inte är så bra att sitta med huvudet lutat i handen, för att då kan du få huvudvärk. Det kan också vara bra att veta att om du bär ryggsäcken på båda axlarna så blir det bättre, oavsett om det är modernt att låta den hänga över bara en axel eller inte. Elever behöver sitta korrekt för att kunna jobba hela dagen. 

Det kan vara svårt att sitta bra i skolan. Stolar och bord har gjorts för en viss ålder, men alla vet hur olika barnen växer. I en och samma klass kan du ha korta och långa elever, och båda grupperna brukar finna det jobbigt med standardutrustningen när det kommer till möbler. Justerbara stolar och bord är naturligtvis en mycket bra lösning, som förhoppningsvis kommer att bli normen med tiden. 

Tillsvidare kan lärarna vara uppmärksamma på hur barnen sitter och jobbar. De kan komma med goda råd och kanske ha någon form av möte med föräldrarna. Det är också viktigt att vara aktiv på fritiden, något som gäller för både gamla och unga. Genom att bygga upp musklerna så klarar du av större påfrestningar, även om det aldrig är bra med monotona sittställningar. 

Ergonomi på sitt allra bästa

I en ideal värld så har alla en arbetsstation som är anpassad till dem som individer. Eftersom alla är unika så går det helt enkelt inte att må bra med uniforma standardlösningar. Samtidigt så kan det bli allt för dyrt att köpa en stol här och där. Istället kan det vara bra att satsa på justerbara möbler. Ett bord där du kan både stå eller sitta ner för att jobba, till exempel. Då kan du variera vartefter du känner behov av en ny position. Det är alltid en bonus att du bränner kalorier medan du står. 

Ett minimum är stolar som du kan höja och sänka. Sedan kanske du kan ställa ett stöd för fötterna så att du når ner ordentligt. Det viktiga är att tänka på människan först och sedan forma möblerna enligt deras behov. Det är vad ergonomi verkligen handlar om. 

 

Previous post:

Next post: