Vikten av HLR-kunskap

by Erik on December 30, 2016

Varje år drabbas många människor av hjärt- och lungproblem av olika slag. Detta betyder att sjukvården måste stå beredda att snabbt hjälpa dem tillbaka till livet – ofta akut. Eftersom alla kan drabbas, när som helst, är det mycket viktigt att så många som möjligt har kunskap om hjärt-lungräddning för att på så sätt kunna rädda liv.

709-5-vikten-av-hlr-kunskapJust vikten av HLR-kunskap har gjort att arbetsgivare runt om i landet såväl som skolor och organisationer nu investerar i att lära sina medarbetare, elever och medlemmar hur man räddar liv. Många satsar på att till och med utbilda en person som sedan kan lära andra på plats. Nyfiken – Akutgruppen erbjuder en populär HLR kurs som många företagare erbjuder medarbetare och denna är öppen för alla som är intresserade oavsett om man har en professionell bakgrund inom området eller ej.

Fördelar med att kunna HLR

  • Du kan rädda liv när du minst anar det. Det är ju trots allt så att det kan drabba någon runt dig oavsett om du är på jobbet, i träningslokalen eller på stan.
  • Du kan hjälpa andra att lära sig rädda liv. Går du en kurs för att bli lokal instruktör är detta en bra möjlighet.
  • Det är bra att kunna och något som är attraktivt att sätta på sitt CV. Detta är såklart sekundärt men ändå bra att nämna.

Vikten av HRL-kunskap är helt enkelt något som alla bör ta del av och vidarebefordra för att på så sätt skapa ett säkrare samhälle. Det finns ett antal aktörer på marknaden för dem som lär ut HLR-kunskap. Den som är nyfiken men inte vet hur de ska gå till väga för att välja en av dem kan tänka på följande saker för att öka chanserna att göra ett gott val.

Tänk på detta när du väljer utbildare inom HLR

  • Se över budgeten. Oavsett om det är du eller din arbetsgivare som står för kostnaden är det viktigt att ha koll på ekonomin. Gör upp en budget eller be någon som är ansvarig för att komma fram till hur mycket kursen får kosta er.
  • Gör egen research kring det företag du är intresserad av att välja. På nätet finns oftast mängder av omdömen och recensioner kring vad tidigare deltagare har tyckt om sin upplevelse och dessa kan vara värdefulla att ta del av för den som vill undvika oseriösa aktörer.
  • Ställ frågor. Innan du bestämmer dig bör du sammanställa en lista med frågor. Så länge du får tydliga svar är det fritt fram att köra på – undanglidande svar betyder ofta att de har något att dölja.
  • Till sist. Se till att du helt och fullt förstått villkoren för ditt köp av deltagande. Vikten av HLR-kunskap får man inte ut något av om man inte kan delta och inte få pengarna tillbaka. Be gärna om villkoren skriftligt så blir det lättare att veta dina rättigheter om du mot förmodan skulle hamna i denna situation.

I tidningar och TV kan man då och se och höra om händelser där vikten av HLR-kunskap blir extra tydlig. Nyfiken på ett inslag om just detta – Sveriges Radio rapporterar här om hur viktig HLR-kunskap är och inslaget är något att lyssna på för alla som på något sätt kommit i kontakt med ämnet.

Livet är skört på många sätt och vis och det gäller att ta till vara på varje stund. Den som bestämmer sig för att investera sin tid i en kurs har mycket att tjäna på så vis att man i slutändan kan hjälpa till att rädda liv på någon som drabbas.

 

Previous post:

Next post: