Så kan massage göra dig friskare

by Erik on November 22, 2018

Få saker kan få dig att slappna av så mycket som en ordentlig massage. Det känns som att all stress bara smälter bort och du får ny energi. Sedan kan det naturligtvis vara jobbigt med massage ibland, om du har ett problem som måste rättas till. Då kan det först kännas tungt, men ganska snabbt har du uppnått de resultat du hoppades på. I vissa delar av världen är det en självklarhet att massera små barn, bland annat för att skapa ett starkt band med föräldrarna.

Så helt klart har massage en viktig roll att fylla. Den kan göra dig gladare, lugnare men också friskare. Eftersom det finns så många olika former av massage kan du alltid hitta något som passar just din situation. Om du tänker på vad du vill uppnå är det enklare att välja inriktning. Ofta så fungerar det allra bäst genom att kombinera massage med andra former av behandling.

En bonus för dina anställda

Alla tjänar på att de anställda mår bra. Det kan innebära att du skapar en trevlig miljö på jobbet. Växter, ljusa färger och en fruktkorg är saker som många arbetsgivare har valt att göra. Andra satsar på kickoff och liknande aktiviteter, kanske en konferens med trevliga eftermiddagsaktiviteter. Något som också blivit allt vanligare är att ge medarbetarna en chans att ta hand om sin hälsa.

Det kan till exempel vara genom att sponsra deras gymkort eller subventionera läkarbesök och provtagningar. Sedan finns det smart företagsmassage i Linköping. Du skriver ett avtal om hur ofta sjukgymnasten ska komma till arbetsplatsen och ta hand om de anställda. En del arbetsgivare står för hela kostnaden medan andra låter personalen betala en egenavgift. Det har visat sig göra stor skillnad för den allmänna hälsan på arbetsplatsen.

Olika former av massage

Det finns som sagt mycket att välja mellan. Om du har en skada så behöver du inte samma sorts massage som när det är en del av din skönhetsregim. En avslappnande massage kan göra stor nytta men är inte samma sak som en uppfriskande behandling. Allt beror på vad du vill uppnå. Det finns inte många åkommor eller situationer som inte kan bli bättre av massage. Den har en sådan djupgående och viktig funktion för kroppen att det nästan alltid är ett bra val. Du kan gå hit för att finna massage i Linköping med omnejd.

Bland det vanligaste är ändå att du vänder dig till ett center eller sjukgymnast när du har ont. Musarm, sms-fingrar och ryggont är vanliga problem i dagens samhälle. Vare sig du jobbar på kontor eller har ett mer aktivt arbete så sliter det på kroppen. Ibland kan massage vara skillnaden mellan en sjukskrivning eller inte, så pass viktig är den. Och det kan också hjälpa dig att tillfriskna snabbare vid eventuella sjukdomar. Dagens Nyheter skriver här om massage för en bättre rygg.

Bli frisk med massage

Det är inte bara musklerna som mår bättre av massage. En av hemligheterna med den där sköna känslan du får av en ordentlig session är att kroppens eget system stimuleras. Endorfinerna flyter omkring i frihet och blodet kan cirkulera bättre. Detta gör dig friskare, speciellt om du sedan själv fyller på med andra saker.

Att äta rätt och motionera regelbundet är viktigare än någonsin förr. När föroreningar och obekväma arbetsställningar ökar måste du kompensera genom att ta hand om dig själv. Många sjukgymnaster ger övningar som patienten kan utföra själv mellan de avtalade tiderna. Detta ger kroppen ännu mer stöd i kampen mot muskelvärk och skador.

Men massage kan också användas som en sorts medicin vid andra problem. Sådant som inte har att göra med muskler eller skelett. Massage kan lätta vid förkylning. Läs mer i denna artikel i Expressen. Det har visat sig särskilt effektivt för barn, som ju annars har svårt att ta mediciner. Men alla kan må bättre av denna sorts massage. Om du lär dig göra den på rätt sätt kan det hjälpa dig andas och sova bättre, vilket i sin tur ger din kropp en ännu större chans att återhämta sig.

Komma igång med massage

Det är varken dyrt eller komplicerat att gå och få massage. De flesta skönhetssalongerna erbjuder idag ansikts- eller kroppsmassage som ger din vardag en skinande guldkant. Sedan finns det naturligtvis sjukgymnaster på olika kliniker som kan ta hand om dig. Många gravida har funnit en viss lättnad med massage, speciellt när bäckenet börjar göra ont. Det kan hjälpa dig sova bättre och mjuka upp ömma muskler.

Ta som vana att regelbunden ge dig själv en stunds massage. Det kan räcka med en halvtimma om du har ett fullt schema. Gärna lite extra då och då så att hela kroppen kan få sig en genomkörare. Ansiktsmassage har sin egen plats, det är vanligtvis mer en fråga om kroppsvård än skador. När du ändå går för din rengöring kan du passa på att ta en massage. Det är helt fantastiskt hur avslappnad du känner dig efteråt, nästan som om du tagit en liten tupplur.

En frisk och sund kropp

Det är alltså en kombinerad ansträngning som ger dig ett friskare liv. Till att börja med måste du sluta med dåliga vanor. Rökning, snabbmat och annat som sakta men säkert bryter ner din kropp är inte bra. Istället ska du satsa på mycket frukt och grönsaker, kanske någon form av diet som du trivs med. Motionera regelbundet, helst ska du röra på dig varje dag.

Sedan kompletterar du med massage. Boka in en regelbunden tid då du lämnar allt och tar hand om dig själv. Om du inte är säker på vad du trivs bäst med kan du pröva på olika former tills du är övertygad. Något som ger dig det där lilla extra, tar hand om dina muskler och ger dig en allmän känsla av välbefinnande. Vid behov tar du andra former av massage som alla bidrar till att hålla dig frisk. Ibland kan det räcka med det som din partner klarar av, för att få dig över tröskeln till ett sundare liv.

 

Previous post:

Next post: