Så blir det allt lättare att gräva fiber

by Erik on August 15, 2019

Det var inte många som förstod vilket fantastiskt grävande som skulle komma igång runt omkring i landet. Helt klart hade de flesta följt med i diskussionen om fibernätet, och hur det skulle kunna realiseras. Här kom en nyhet som skulle förändra mycket och göra det lättare att använda internet. Naturligtvis var det inte så lättvindigt som en del hade påstått. Men med tiden så blev det allt lättare att gräva fiber på flera håll.

Fibernätet sprider sig lite som järnvägsbygget för nästan 200 år sedan. Steg för steg så blir hela Sverige uppkopplat till fiber, eller har i all fall chansen att välja. För vanligtvis så läggs det stora, rikstäckande nätet först, och sedan kan privat områden koppla upp sig vartefter. Det finns flera aktörer på marknaden och en hel del diskussioner du kanske måste ta dig igenom. 

Välja det allra bästa

Det finns en del olika saker att tänka på om du ska välja fiberaktör. Priset är naturligtvis en viktig del av det hela och kvaliteten är något du aldrig ska dra ner på. Men det är inte alltid som det billigaste är det bästa. Se lite närmare på deras erbjudanden och fundera på vad som är bra för dig. En del är billigare i början men har en högre månadskostnad, medan andra fungerar precis tvärtom. Plus att det finns andra faktorer som kan spela en roll för dig. Stadsnätsbolaget är proffs på grön IT.

Ibland kan du inte välja helt själv. Föreningen eller området bestämmer vilken aktör de ska välja. Om alla följer med i beslutet så blir det både billigare och mer effektivt. Men det är under just den diskussionen som du bör vara aktiv och ha all information till hands. För tillsammans kan ni välja ett alternativ som är rimligt och väl fungerande. Stadsnätsbolaget AB. Allt du behöver ta reda på finns på. 

Koppla upp hela landet

Det är klart att Sverige redan har internet. För de flesta är det en helt normal del av vardagen. Du kan inte klara dig utan en uppkoppling, varken privat eller på jobbet. Skillnaden med fiber och andra valmöjligheter har att göra med kvaliteten. Till och med en del ungdomar har upplevt fasan med en långsam uppkoppling. När du sitter där och väntar på att något ska ladda ner eller upp. Och du somnar innan det ens är halvvägs klart. 

Med fiber kommer det att bli ett dåligt minne. Något du berättar för barnbarnen som lyssnar med stora ögon. Istället kommer hela landet att kunna ha en snabb uppkoppling. Du kan se på TV och filmer i streaming utan att det buffrar eller på annat sätt stör dig. Perfekt bild redan från första sekund. Skövde Nyheter rapporterar i denna artikel om hur allt fler får tillgång till fibernät. 

Fördelar med bra internet

Naturligtvis är det inte bara för filmer och underhållning som fiber är viktigt. Varje dag så skickas och mottages enorma mängder data. Hela världen är uppbyggd runt transporten av information, pengar och annat. Allting sker online, på sina håll mer än på andra. Börsen är ett bra exempel på hur uppkopplingen är viktig. Där handlar det om bråkdelar av sekunder, för att inte tala om astronomiska summor. För en vanlig verksamhet kanske det inte är så extremt, men alla behöver en viss kapacitet. 

Och det är ju här som fibernätet kommer in i bilden. Det forslar informationen via optiska kablar som ligger en bit under markytan. De är smala men mycket snabba. Du kan skicka och ta emot stora mängder information på kort tid, oavsett hur många som använder nätet vid varje given tidpunkt. Det har öppnat stora möjligheter och gör det enklare att jobba. Därför är det inte så konstigt att det fortsätter att sprida sig. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om hur det blir lättare att gräva fiber. 

Fibernätet på landsbygden

Ju större som nätet blir desto mer fokus läggs på de isolerade områdena. De flesta städer är mer eller mindre täckta nu, men det finns fortfarande mycket att göra. En del anser dock att det är på landsbygden som det bör satsas allra mest. Kanske för att de inte har så stort utbud som i tätorterna. Det är klart att de har klarat sig fram tills idag. Men det kan bli lättare om internet fungerar bättre och snabbare.

Bara en sådan sak som att handla blir ju helt annorlunda när du är online. Istället för att vara tvungen att resa 20 mil för att gå i affärer så kan du beställa direkt hem med posten. Det ena behöver inte utesluta det andra, för vanliga butiker och verksamheter kommer alltid att finna kvar. Men de ger folk lite större chans att välja. Det samma gäller jobb. Om du vill kan du flytta dit jobben finns, kanske pendla varje dag eller på andra sätt anpassa dig till arbetsplatsen. Men med en snabb uppkoppling kan du ha alternativet att jobba online. Bosätta dig var du vill och eventuellt jobba de timmar som passar dig. 

Gräva ner fiberkablar överallt

Det tar tid att gräva ner kablar och dra fiber till landets alla hörn och krokar. Men det är väl värt ansträngningen, vilket är orsaken till att det fortsätter att gå framåt. På sina håll lite långsammare, men det viktiga är att det blivit lättare att göra det på flera ställen. Vem vet vad nästa steg blir, men för tillfället är målet att täcka hela Sverige med fiberkablar och snabb uppkoppling. 

Previous post:

Next post: