Så är värdet på en konsult  

by Erik on November 20, 2018

Det finns två anledningar till att se lite närmare på vad det kostar med en konsult. Till att börja med så är det något som ett företag förr eller senare kommer att möta. Idag läggs flera olika aspekter av en verksamhet ut till konsulter. Det lönar sig ofta att betala någon för en viss tjänst istället för att ha en anställd som utför samma uppgifter. Sedan är det också allt fler som satsar på att själva bli konsulter inom ett visst område.

För en del är det en chans att bli egen företagare. Du kanske känner att du har större chans att utvecklas eller tjäna pengar genom att bli konsult. Många har lyckats med detta och har idag flexibla arbetstider och en god inkomst. Naturligtvis ligger det en hel del arbete bakom liknande framgångshistorier. Och framför allt så är det en fråga om god planering och förberedelser.

Jobba som konsult

Om du är bra på något speciellt har du stora möjligheter som konsult. En del är så specialiserade att de är eftersökta. Företagen står i kö för att kunna anlita deras tjänster vilket gör att de kan välja och vraka mellan klienterna. För de flesta så är det nu inte så spektakulärt. Istället handlar det om att ha ett jobb, för att försörja sin familj och hålla på med något du trivs med.

Kurser är bra att gå. Även om du har en utbildning eller skicklighet som bas så kan du bygga på den lite extra. Då har du ett försprång i konkurrensen om kunderna. Vissa kunskaper sträcker sig över flera olika områden och kan ge dig en god grund att stå på. Många jobbar som konsult inom IT eller andra kontorsbaserade yrken. Då kan kravhantering, agila arbetsmetoder eller testledning vara en bra start.

Anlita en duktig konsult

Eftersom det är så många som jobbar som konsulter idag så kan det ibland vara svårt att hitta fram till de riktigt duktiga personerna. Men vid rekrytering möter du de samma hindren, så egentligen är det inte så stor skillnad. Till att börja med är det viktigt att kontrollera referenserna. En konsult kan påstå att han eller hon har erfarenhet, utbildning och kompetens. Men du ska inte tro på någon bara för att de säger det, precis som när du anställer någon permanent. Ring upp deras tidigare kunder och se att det stämmer. Se vad de har att säga innan du bestämmer dig.

Något annat som kan göra det dyrt med konsulter är förseningar. Här handlar det inte alltid om kompetens men om ett bra avtal. Bestäm redan från början vem som betalar för att ett projekt eller uppgift inte blir färdigt i tid. Annars kommer du att sitta där med flerdubblade kostnader. Dels måste du betala konsulten, det extra materialet eller arbetstimmarna men du kan även förlora dina kunder. Computer Sweden rapporterar i en artikel om hur du ska tänka vid anlitande av konsulter.

Vad är en konsult värd?

I korta ordalag är konsulter värda det som företaget vinner på att anlita dem. Det ska löna sig att hyra in en konsult istället för att anställa. Ditt företag ska kunna gå framåt genom de tjänster du anlitar dem för. Vissa uppgifter bara måste göras i en verksamhet. Ingen klarar sig utan datorer idag, till exempel. Om du inte är en IT-expert behöver du troligtvis en konsult för den delen. Kanske en hel konsultfirma, som tar hand om precis allt. Du betalar en viss summa för deras tjänster, men det är väl placerade pengar. Det tillåter dig att sköta ditt företag på ett effektivt och smidigt sätt.

Computer Sweden rapporterar här om vad det kostar att anlita en konsult. Priserna kan variera så ta dig tid att jämföra. I slutändan brukar det dock löna sig att betala lite extra för att få exakt det du behöver. Någon som är skicklig, respekterar tidsfristerna och som verkligen gör det du hyr in dem för. Ibland kan en konsult vara det där lilla extra som hjälper dig framåt. Som gör det möjligt att expandera och se ditt företag blomstra.

Olika sorters konsulter

Bara för att du väljer att jobba som konsult måste du inte bli egen företagare. Många verksamheter vänder sig till bemanningsföretag när de behöver personal. Vare sig det är fråga om ett långtidskontrakt eller ett begränsat projekt kan detta vara en bra lösning för dig. Du har tryggheten av en organisation i ryggen, speciellt om du väljer noga vilket bemanningsföretag du vill jobba genom.

Samtidigt så har du den frihet som en tillfällig anställning kan erbjuda dig. Du kanske inte vill jobba heltid varje dag av olika anledningar och då kan kortare projekt vara det allra bästa för dig. Det samma gäller för de företag som anlitar konsulter. Vanligtvis så gör bemanningsföretagen en noggrann kontroll av de konsulter de förmedlar. Konsulter är lite dyrare än vanliga anställda och det här är en av anledningarna.

En del företag har som vana att anlita konsulter, de har helt slutat med nyanställningar. Allt fler yrkesaktiva väljer också att jobba som konsulter. Hela samhället har förändrats, och nya arbetsmetoder har blivit aktuella. Arbeta agilt, outsourcing, teambildning och mycket annat har blivit vardagsmat. Därför är det bra att tänka efter hur mycket en konsult är värd. Det kanske kan löna sig att anlita en konsult vid behov istället för att anställa fast personal. Allt detta kan vara ett sätt att möta framtiden med moderna metoder.

Previous post:

Next post: