När är det dags för julstädning?

by Erik on October 9, 2019

Julen ger liv till en annars mörk årstid. Överallt kan vi se julgranar och dekorationer. Detta ger oss inspiration till att ta tag i våra egna hem. Tidningshögar och inredningsattiraljer tas bort till förmån för våra juldekorationer. Vi vill också göra en ordentlig storstädning för att skapa den ultimata julstämningen. Tyvärr kräver en storstädning mycket tid som vi måste frigöra från andra vardagssysslor.

De allra flesta börjar se över sina hem i slutet av november. Julstädningen bör vara klar under den här månaden, för att vi sedan ska kunna fylla våra hem med juldekorationer under december. För att frigöra tid kan det vara bra att ta hjälp av en städfirma. Gör ett besök här för mer information. Pengarna du lägger på städning frigör bland annat tid som du kan spendera med nära och kära.

När ska jag städa?

Julstädningen innefattar i regel minst en omfattande storstädning. Vissa saker kan du börja med tidigt i november. Andra sysslor får vänta tills i slutet av november. Att städa barnens rum är i regel något som måste ske under en kortare tidsrymd. Börjar du för tidigt kommer du ändå få göra om det senare. Barn har trots allt en förmåga att kunna stöka till det rätt fort. 

  • I ditt kök finns det mycket som kan städas tidigt. Spisen är en del av köket som är i ständigt behov av rengöring. I regel används spisen också flitigt för att kunna göra all julmat. Du kan använda olika rengöringsmedel för spisen. Ett tips är att göra en ordentlig rengöring, för att sedan sätta spisen på låg värme. Det blir då lättare att få bort de mest envisa fettfläckarna.
  • Badrummet kan också städas i god tid. Det finns i regel alltid delar av badrummet som behöver en ordentlig rengöring. En god idé är att börja med att skrubba samtliga väggar. Du kan sedan ta hand om yttersidorna av alla förvaringsmöbler i badrummet. Har du ett badkar kan du även där genomföra en ordentlig skrubbning.
  • Samtliga förvaringsutrymmen i ditt boende är ofta i behov av en rejäl genomgång. Jag tänker främst på garderober. Du har säkerligen en hel del gamla kläder som du kan plocka bort. Detta gäller i synnerhet för jackor och dylikt. Att städa förvaringsutrymmen en gång per år är minst sagt välbehövligt.
  • Har du en källare? Källaren har många små utrymmen som vi tenderar att bortprioritera. Du kan i god tid gå igenom din egen källare och göra den skinande rent. 

Vill du låta ett professionellt företag sköta städningen? Ta dig en titt på deras webbplats.

När pysslandet är viktigast

En del tar julstädningen i januari. Tidningen VLT har gjort ett reportage med en kvinna som anser att städningen kan vänta. Hon menar att allt pyssel inför julen bör vara det största fokuset. Det kan exempelvis handla om att dekorera kottar eller andra saker från naturen.

Allt pysslande tenderar dock att göra hemmet lite smutsigt. Hon vill därför göra en ordentlig städning i januari istället. Det är nämligen efter julen som det behövs som mest. Kvinnan berättar även om hur hon tidigare skrubbade hela hemmet inför julen. Hon menar att den tiden var förknippad med stress och måsten.

Hennes syn på detta kommer också från den osunda inställningen vi har till konsumtion. Julen ska istället vara en tid där vi tänker på våra medmänniskor. Vi ska därför inte köpa dyra julattiraljer eller lägga mycket pengar på julklappar.

När du har tidsbrist

Inte sällan tenderar vi att skjuta upp det som är jobbigt. Att städa är och har nog aldrig varit en rolig syssla. Ifall du har tidsbrist kan det vara bra att i första hand prioritera det som måste göras.

  • Badrum och hall är som vi redan har nämnt viktiga ytor i hemmet att städa. Dessa bör även vara prioriterade ifall du har tidsbrist. Dina gäster lägger snabbt märke till ett skitigt badrum eller en hall med saker överallt. Du behöver inte skrubba alla ytor, men försök ta bort det som är i vägen. 
  • Vilka ytor är det som syns i ditt hem? Du kan med enkelhet använda en ny disktrasa för att få bort dammet därifrån. Damm brukar samla sig på byråer och hyllor. Tar du bort det värsta behöver det inte synas att du inte har gjort en ordentlig städning. Detta tar i regel inte särskilt lång tid.
  • Den ordentliga rengöringen av köket får vänta om du har tidsbrist. Dina gäster kommer med sannolikhet inte kolla i din ugn eller i din mikrovågsugn. Försök dock att ha rena synliga ytor även i köket. 
  • Slutligen kan du använda dig av juldekorationer för att maskera vissa ytor. Adventsljusstakar tar i regel mycket plats. Du kan även använda dig av levande ljus i hemmet. 

Överdrivna krav på oss själva

I dagens Sverige har vi i regel för stora krav på oss själva. Julen ska vara en högtid som vi spenderar med nära och kära. Det ska inte vara en tid som är fylld av stress över städning eller konsumtionshets. Vi måste sätta saker och ting i perspektiv för att förstå hur bra vi har det.

Damm och smuts kan givetvis vara farligt. Det är dock sällan fallet att våra hem är så pass smutsiga att det finns en risk för vår hälsa. Sjukhus måste däremot vara kliniskt rena 365 dagar om året. Ett exempel är när Akuten i Enköping stängdes på grund av smittofara. Ur det här perspektivet blir vår egen stress nästintill barnslig.

Ta julstädningen med en nypa salt och gör allting i din egen takt. Ett annat viktigt perspektiv i den här frågan är den psykiska ohälsan i Sverige. Vi har nästan alla någon i vår närhet som har drabbats av utmattningssymptom eller som har gått in i väggen. Vi kan även läsa om människor som inte kan varva ned under semesterhelger.

Låt julen bli en tid där du slappnar av med dina nära och kära. Ägna tiden åt dina hobbys och att ladda batterierna inför de kalla vintermånaderna. Ifall du har de nödvändiga resurserna kan du anlita städhjälp. Detta frigör mer tid åt dig samtidigt som du tar bort ett av alla måsten inför julen.  

Previous post:

Next post: