Hur länge ska julpyntet sitta uppe?

by Erik on October 28, 2019

I vissa butiker börjar de sälja julpynt och godsaker redan i oktober. Det känns som att semestern precis är slut och så ska du börja tänka på julen? Många tycker dock om att pynta och dekorera sina hem. De vill skapa stämning så fort som möjligt och helst ska allting vara helt perfekt. När de väl satt upp de flesta dekorationerna tar de itu med bakningen. Men även de som har en lite lugnare inställning till festligheterna brukar känna sig bättre om det syns i hemmet att det är jultider. 

Du kan naturligtvis sätta upp dina dekorationer när du vill. En del tycker att första advent är som en magisk gräns, då kommer julen igång på riktigt. Andra har sina egna traditioner. Det viktiga är ju att du gör vad du trivs med. Sedan finns det mer eller mindre oskrivna regler om hur länge pyntet ska sitta uppe. Det är inte alla som följer dessa heller, både i hemmet och ute på gatorna. Men det är ju så som nya traditioner skapas. En utveckling som inte alla håller med om. 

En riktigt festlig stämning

Först lejer du in någon som städar hela huset. En rejäl julstädning som gör att du slipper tänka så mycket på detaljerna den kommande månaden. De kan gärna komma in ett par gånger till under december månad så att du kan slappna av riktigt ordentligt. Sedan är det dags att sätta upp nya gardiner. De där med tomtarna på. Eller i alla fall röda gardiner och dukar som gör att du automatiskt tänker på julen. Du kanske har en amaryllis eller julgrupper som du kan ställa i speciellt dekorerade krukor. Klicka här för att se Bloomsburys juldekorationer

För många så är det en speciell känsla att ta fram kartongerna med juldekorationer. En del är mycket gamla, kanske en ängel som du gjorde i skolan eller en kula som du fick i present av din fästman. Det ligger ofta flera djupa känslor inbäddade i den där kartongen. Men samtidigt så är det roligt att förnya dig. Någon dekoration kanske gått sönder, du har bytt hus eller så vill du bara ha något nytt och kul. Här kan du hitta allt du önskar.

Jul både ute och inne

I flera städer sätts det upp girlanger tvärs över gator och torg. Stora arrangemang som lyser upp i vintermörkret. Även de som inte firar jul tycker det är fint med alla ljus. Många sätter en eller flera julstjärnor i fönstren, som de tänder i skymningen. Eftersom stora delar av landet har mörkt nästan hela dagen så behövs det lite extra stämning och uppmuntran. Utanför villorna och radhusen så ser du ljuslyktor som barnen gjort. Eller renar som blinkar i olika färger. Det har inte blivit riktigt lika överdrivet som i Amerika, men många börjar ställa ut flera dekorationer i trädgården. Tävling om vem som julpyntar allra bäst

Det är en rolig grej som muntrar upp folk. Vissa dekorationer är mer smakfulla medan andra mest är för att få dig att skratta. Alla har en sak gemensamt och det är julen. De flesta tänker nog inte på meningen bakom jul, utan det är en tid för att vara tillsammans och njuta av livet. Äta god mat och umgås lite extra. Juldekorationerna är en del av det hela och det är troligtvis därför som de blir allt vildare. Det är klart att du kan välja vad du själv tycker är fint. Många vill ha en lugn och fridfull stämning, speciellt när de äntligen har ledigt från jobbet. Men lika gärna som julbordet har förändrats under de senaste åren så kanske det är dags att förnya pyntet. 

Hur länge ska dekorationerna sitta uppe? 

Julen har kommit och gått, nyårsfesten planerats och alla har haft det riktigt roligt. Skolorna öppnar igen och allt börjar gå tillbaka till sina rutiner. Förutom att du nu går till gymmet lite oftare, eftersom det är en del av ditt nyårslöfte. Då uppstår frågan om det inte är dags att ta ner juldekorationerna. Ett gammalt ordspråk säger att tjugonde knut åker granen ut. Det är den 13 januari och många har redan gjort sig av med granen vid den tidpunkten. För julgransplundringar och fester är något som du gör för barnen och då är det bäst att pricka in dem under jullovet. 

Nu för tiden så är det inte så viktigt med traditioner som det var förr i tiden. Det är inte ett måste att avsluta julen vid en viss tidpunkt. Mest handlar det om att ha det roligt och utnyttja tillfället till att festa eller vara tillsammans. Men de flesta tycker ändå att det är ganska skönt med en gräns. Du njuter fullt upp medan det varar, men även vardagslunken har sina fördelar. Plus att det snart är sportlov och sedan kommer ju våren. Så det känns ganska naturligt att låta julen vila till nästa höst. En del har julpynt hela året om

Julpynt och annat viktigt

Som med allting annat som inte är lag så gör du vad du vill. En del tycker det är fint med ljusgirlanger, till exempel, och använder dem året runt. Men just i Sverige så är det lite svårare eftersom det är ljust nästan dygnet runt på sommaren. Lyktor och andra dekorationer hör mest vintern till, och då faller det sig naturligt att använda det som juldekorationer. Plus att det gör julen ännu mer speciell om du bara pyntar just då. 

Men det är helt upp till var och en. Utbudet finns där, på nätet hittar du fler dekorationer än någonsin förr. Det går mode även i julpynt, så du kan alltid hitta något nytt och trendigt. Eller kanske något som kommer att bli en favorit i många år framöver. För det bästa med julen anser många är att den kommer tillbaka. Varje år, till samma tid. Det är något du kan lita på, en fast punkt i tillvaron. Inte så konstigt kanske att det blivit en av de största högtiderna för svenska folket. De älskar lite festligheter mitt i vintern. 

Previous post:

Next post: