Häftapparaten – en svensk kontorsklassiker

by Erik on September 27, 2017

370-6-1-haftapparatens-historia

Alla som jobbar på kontor vet hur viktigt det är med bra material och utrustning. Egentligen är det en självklarhet på de flesta arbetsplatser, men ibland tänker du inte på hur viktigt det är med kontorsmaterial. Det är något som de flesta tar för givet och det ges inte alltid den prioritet som det förtjänar. Men när något fungerar dåligt eller har tagit slut så inser alla ganska snabbt hur viktiga de är.

Idag bygger de flesta kontor sin verksamhet runt datorer och skrivare. Det går i princip inte att fungera som ett företag utan att ha en närvaro online eller lägga upp dokument och information digitalt. Men detta innebär absolut inte att papper och allt som har att göra med dess funktioner har försvunnit. Tvärtom, mycket fortsätter på samma gamla sätt som tidigare.

Bra uppfinningar som håller

Det kommer alltid att finnas en del dokument som måste skrivas ut. Du kan inte behålla allt på data, för samhället är inte uppbyggt på det sättet. Av miljövänliga skäl så begränsar många sitt bruk av papper. Alla tjänar på att inte slösa med jordens resurser. Samtidigt så satsar de på effektiva metoder för att göra det mesta ut av vad som finns. Kontorsvikingen.se är det naturliga valet för mängder av kunder.

Mitt i all denna modernisering och datorisering är det intressant att lägga märke till hur vissa saker aldrig blir omoderna. Vissa uppfinningar är så geniala att de står emot uppdateringar och förändringar. De kanske moderniseras en del men principen bakom dem är den samma och i stort sett ser de ut som de gjort i flera år. Detta är inte bara sant med pennor och pennvässare, men också med den ofta bortglömda häftapparaten. Idag finns de i flera olika modeller, men på sin tid var det en fantastisk uppfinning. Ingen hade kunnat ana vilken spridning de skulle få eller hur viktiga de blivit för ett kontors verksamhet. Du kan alltid klicka på den här sidan för att köpa en lång häftapparat.

En lång och intressant historia

Häftapparater och dess föregångare har funnits i hundratals år. Allra mest populära blev de i slutet av 1800-talet, uppfinningarnas och utvecklingens epok. Historien om hur en svensk kontorsklassiker skapades. Läs mer på den här sidan i Ny Teknik. Så även lilla Sverige har haft en del i utvecklingen. Som med mycket annat är det ett behov som ger upphov till uppfinningsrikedom. Ibland har du inte alla material till hands. Eller, som i det här fallet, så försvinner din leverantör.

För att verkligen förstå vilket bra redskap en häftapparat faktiskt är så kan du tänka dig ett liv utan den. Det är mindre dramatiskt än det låter, men för en kontorsarbetare kan det skapa stora problem. Papper kommer att flyta runt och det är lätt att tappa bort dem. Du måste sätta någon form av markering för att förstå vilken bunt som hänger samman. Allt är så mycket lättare när du kan trycka fast en liten häft-klammer för att organisera det hela i buntar.

Close-up of paper cut figures being stapled together over white background

Vikten av häftapparater

Principen bakom en häftapparat har utnyttjats inom flera olika områden. På kontoret har du en liten variant som ofta sköts manuellt. Men i fabrikerna så är det fråga om stora maskiner som häftar samman papper och andra material. En fördel med att häfta samman något är ju att det är lätt att ta bort vid behov. Det är mindre permanent än till exempel när du syr.

Forskarna kommit upp med fantastiska metoder i samband med operationer. Häftklamrar är vanliga, så kallade staplers. Nu har de också kommit upp med buntband som kan vara till nytta för operationer av inre organ. Allt för att göra processen med läkning mer effektiv och minska riskerna för komplikationer. Häftapparater används även inom vården. Läs mer på den här sidan i Ny Teknik.

En klassiker som går framåt

Vem hade kunnat ana att häftapparaten skulle bli ett sådant användbart redskap? En kontorsklassiker som bara fortsätter att användas. Och att den skulle bli en sådan användbar resurs inom vården. Idag kan du välja mellan flera olika modeller för ditt kontor. Ibland är det ganska tjocka buntar med papper som ska häftas ihop, och då krävs det speciella häftapparater. Annars är det vanligt att se en normal modell på de flesta skrivbord. Det är standardutrustning både hemma och på jobbet.

Vissa saker blir aldrig omoderna. Många känner igen pennor, linjaler och häftapparater från när de var små. Ingen tänker närmare på saken, men det handlar om uppfinningar som är ganska gamla. Hela tiden så går utvecklingen framåt, men vissa saker förblir mer eller mindre de samma. Med en viss förfining och alternativ som gör det ännu lättare att använda dem.

Material som underlättar processen

Rent allmänt så krävs det bra utrustning och material för att ett kontor ska kunna fungera ordentligt. Det gäller att hitta en bra leverantör som ger dig kvalitet. I kampen om en renare miljö kan du välja någon som använder återvunnet papper, till exempel. Eller som på andra sätt slår ett slag för omgivningarna. Alla kan uppmuntras att spara på resurserna. Detta lönar sig inte bara för miljön men även för företaget.

Det finns bra material till rimliga priser. Bara för att du tänker på miljön eller vill ha något riktigt bra så måste du inte betala skyhöga priser. Men dina anställda förtjänar bra redskap för att kunna jobba effektivt. Vare sig det är fråga om en klassiker, som häftapparaten, eller nya datorer så är allt samman en del av en väl fungerande arbetsplats.

Previous post:

Next post: