Fasadernas utveckling går framåt

by Erik on April 6, 2020

En fasad är så mycket mer än bara ett sätt att skydda huset. Naturligtvis är detta viktigt, för väder och vind kan verkligen påverka en byggnad. Men samtidigt så vill du att utsidan på huset ska vara snyggt. Det ska återspegla den känsla du vill ge med byggnaden. Många anlitar dyra och duktiga arkitekter för att skapa något alldeles speciellt. Andra nöjer sig med att måla huset i en trevlig färg. Vad alla har gemensamt är en önskan om att fasaden ska göra ett visst intryck. 

Som med allting annat så har det gått mode i fasadernas utseende. Vad som anses bäst kan variera och du känner ofta igen årgången på ett hus genom att se i vilken stil det byggts. Till och med färgvalet kan K-märkas, för att dessa skiftningar ska bevaras. Huset behöver inte ens vara speciellt gammalt för att det ska kvalificera sig för en liknande märkning. 

Hur du tar hand om din fasad

Det är helt naturligt att se över sitt hus. En så pass stor investering kan inte bara lämnas vind för våg. Du kanske inte måste göra något åt det varje år, men se i alla fall till att inspektera hela byggnaden. Var säker på att det inte finns några sprickor eller annat som kan leda till större problem. Är fasaden i dåligt skick? Det går att göra något åt det långt innan du får in fukt i huset. 

Vanligtvis så är det enklare att reparera eller fixa små problem. Om det är några sprickor eller putsen fallit av kanske du helt enkelt kan ta hand om den delen av huset. Andra gånger så krävs det lite mer. Kanhända en ordentlig tvätt av det hela, så att alger och annat verkligen försvinner från ytan. Eller så kan det vara dags för en renovering, som är lite större och kräver mer. BBM har certifikaten som behövs för ett säkert och bra jobb. 

Delade meningar om byggnader

Du kan använda flera olika material till att bygga ett hus. Även hur fasaden ser ut kan vara en smaksak, med ett antal intressanta alternativ. Ibland är valet en fråga om hur ofta du vill underhålla byggnaden. Tegel håller längre än till exempel trä, men båda materialen har sina fördelar. Vad du tycker är snyggt är en annan viktig anledning till att välja ett visst material, eller en metod som ger ett visst resultat. Nya rön om fasadputs anammas av stora bolag. 

Det är intressant att se hur det hela tiden går framåt. En viss metod eller ett material kan ha varit populärt på 1970-talet. Men idag har folk en annan smak, plus att det finns nya metoder som du kan använda. Det är vanligt att man måste anpassa sig till grannskapet. Ett hus ska inte stå ut allt för mycket. Men även inom gränserna finns det utrymme för fantasi och personlig smak. 

Framtidens intressanta hus

Det finns alltså olika sätt att bygga på. En del är metoder lämpar sig mer för mindre hus, medan andra är allmänna. Du kan spara mycket tid genom att bygga med moduler. Dessa tillverkas någon annanstans och sätts bara ihop direkt på plats. En del personer vill ha ett så ekologiskt hus som möjligt. De använder återanvända material och ser till att utnyttja vädrets makter. Viktigt med certifikat för gröna byggnader

Vissa av dessa metoder har visat sig fungera bra även på större byggnader. Det blir bland annat allt vanligare med solpaneler, och de kan ge energi till många hushåll eller kontor. Växter på tak och balkonger bidrar inte bara till skydd mot insyn utan ger även syre och en bättre innemiljö. En bra arkitekt kan åstadkomma små mirakler. Utvecklingen går framåt men måste naturligtvis hela tiden balanseras mot budget och andra begränsningar. 

Viktigt sköta om fasaden

Eftersom fasaden är det som får ta emot allra mest av väder och vind så är det också här du ska lägga ner lite extra omtanke. Taket är naturligtvis också en viktig del, och det lönar sig att kontrollera allt samman regelbundet. Kanske någon gång om året, eller ännu oftare. En del har ett rullande schema där de ser över varje kvadratmeter av byggnaden. Något som tar tid men som är så viktigt. 

Om det är dags att måla eller renovera så brukar det löna sig att anlita en professionell firma. De jobbar snabbt och effektiv. Du kan vara säker på att allting blir gjort på rätt sätt. Eftersom de har all utrustning och de verktyg som behövs så blir det gjort på nolltid. Om huset är stort kan det ta lite längre tid, men allting är relativt. 

Det viktiga är att du får en byggnad som är både snygg och väl skyddad. Vartefter som utvecklingen går framåt så har fasaderna förändrats en del. Men samma sak gäller moderna eller lite äldre fasader, och det är att de kräver underhåll. 

Previous post:

Next post: