Efter stormen kommer saneringen

by Erik on August 31, 2020

Vädret har förändrats mycket i Sverige. Tidigare kunde du aldrig vara säker på om sommaren skulle bli kall och regnig eller ljummen och regnig. Nu för tiden så har hela landet en värmebölja efter den andra. Du vet fortfarande inte riktigt när och om de kommer, men på det stora hela så är det alltid varmt några veckor varje sommar. 

Även vintrarna är inte lika kalla som de brukade vara. Det regnar och stormar mer, vilket leder till vissa situationer. Men framför allt så har alla de här väderförändringarna påverkat de svenska husen. För alla länder bygger hus enligt sitt klimat. Nere vid medelhavet så är husen ofta kalla på vintern. Men det är för att de ska kunna vara svala sommartid. För där är de säkra på att det blir varmt så gott som hela sommaren.

Skydda dig själv och ditt hus

Ett resultat av klimatförändringarna är att husen blivit fuktigare. Det låter kanske konstigt med tanke på att det har varit över 30 grader varmt på flera ställen. Men på det stora hela så är det nu för tiden fuktigare i Sverige. De torra, kalla vintrarna är ett minne blott, i alla fall på sina håll. Så husen har inte en chans att torka upp efter den fuktiga sommaren. Vidta åtgärder för ventilation och avfuktning i god tid. 

Med andra ord så är det viktigare än någonsin att inspektera och ha full kontroll över byggnaden. Vissa material drar till sig fukt mer än andra. Men även de som traditionellt torkat ut under vintern måste kanske ses över lite extra. Det krävs ofta inte så stora ingrepp, men bra ventilation och avfuktning är liksom grundläggande. Prata med experterna hos https://avfuktningsteknik.se/om-oss/

Det här är en annan viktig del av att hålla huset sunt. En vanlig person kanske inte upptäcker fukt förrän det gått ganska långt. Men experterna kan redan på ett tidigt stadium se om något är fel. Eller om det finns en potential för fukt och mögel. Det är ju bättre att installera något redan innan du behöver det. 

En sund innemiljö

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är med frisk luft. Många föräldrar ställer ut barnvagnen på balkongen så att bebisen kan sova middag där ute. Orsaken är att de vill ge barnet så mycket frisk luft som möjligt. Men minst lika viktigt är det med fräsch och sund luft inomhus. Du är inne en stor del av dagen och hela natten i tillägg. Därför är det verkligen här du kan lägga grunden för din och familjens hälsa. 

Många gånger är det en kombination av flera olika delar. Både grund och tak måste vara täta och torra. Fönster och dörrar bör vara väl underhållna och även fasaden spelar in på helheten. Ny Teknik skriver om hur du slipper fukt under huset. När allting kommer samman i en torr men ändå ventilerad miljö så kommer alla att må bättre. Det mesta hänger på vilken teknik du använder. Anlita någon att analysera ditt hus och se vad som krävs för att det ska vara sunt. 

Extra hjälp när vädrets makter slår till

Det är klart att om det regnar ovanligt mycket så kan det pressa på den bästa grund. Här räcker det med en liten spricka för att du ska få översvämning. Samma sak om det är extra starka vindar eller andra faktorer som du inte har mycket att bestämma över. Då kan det behövs lite mer hjälp än vanligt. SVT skriver om behovet av avfuktning efter storm. 

Men för det mesta så räcker det med att förbereda sig. Om du är så lycklig att du kan bygga ditt eget hus är det lättare att kontrollera modellen och vilka metoder som används för att täta huset. Ta upp det med din byggherre eller entreprenör, och se vilka alternativ som finns. Det lönar sig att välja sunda lösningar som håller ett bra tag. 

Vissa renovationer och underhåll är en del av att ha ett hus. Fasaden måste målas, och ibland krävs det en renovering. Om du är uppmärksam och fixar små problem så fort du ser dem så kan du undvika större renoveringar. Byt ut trasiga takplattor och kontrollera att skorstenen är tät. Alla de här små sakerna kan bli stora och problematiska om du försummar dem. 

Ett torrt och fint hus

Det går att må bra inomhus. Du måste inte slita med fukt och mögel. Familjen kan trivas och du måste inte använda hela semestern till att fixa huset. Såvida du inte tycker det är roligt vill säga. En del vill göra allting själv och är riktigt duktiga på sina saker. Men när det kommer till fukt brukar det ändå vara bra att blanda din egen erfarenhet med experternas. 

För om du får in fukt så brukar mögel följa ganska snabbt i dess fotspår. Och det är något du absolut inte vill uppleva. Dels kan det, precis som fukten, förstöra byggnaden. Men framför allt så är det farligt för människor. Din familj kan bli riktigt sjuk om de andas in mögelsporen. Speciellt känsliga är små barn. De kan få allergier och astma som inte försvinner genom att utsättas för mögel. 

Ibland märker du inte att något är fel förrän du känner lukten. Eller så är familjen sjuk hela tiden. En luftvägsinfektion efter den andra kan vara ett tecken på att huset är sjukt. Inte nödvändigtvis, men helt klart något du vill se närmare på. Vanliga ställen där fukt och mögel bildas är kallvindar, badrum och kök samt källaren. Men det betyder inte att du ska hoppa över de andra delarna av huset. 

Lugnet efter stormen

Ibland kan en storm eller annat oväder göra det nödvändigt med en sanering. Eller så får du in fukt av andra anledningar. Det som är tröstande är att en sanering kan ställa allting till rätta. För att undvika en liknande situation kan det vara vist att installera tillräckligt med ventilering och andra tilltag i god tid innan något händer. Se över din krypgrund och alla andra delar av husets skyddande skal. Sedan är det bara att ta det lugnt och njuta av livet i en sund innemiljö.

Previous post: